När ett fordon framförs av annan än ägaren så behöver man oftast ett brukarkort för fordon. Ett brukarkort är en fullmakt som styrker att ägaren av fordonet har givit sin tillåtelse till att föraren får att använda bilen.
Ett brukarkort för fordon används när man ska styrka att man har rätt att bruka ett fordon som man inte äger, detta under tiden brukaren har fordonet i din besittning. Med brukarkortet kan du även reglera en eventuell hyreskostnad och vem som ska stå för självrisken vid en eventuell olycka.
När man visar upp ett brukarkort är det ett bevis på att man har rätt att köra det lånade fordonet. Du kan komma att behöva brukarkort vid flera situationer. Det är exempelvis väldigt vanligt att länder kräver fullmakt vid gränspassage med fordon.
Brukarkort gäller för registrerade fordon
- Personbil
- Motorcykel
- Moped
- Buss
- Lastbil
- Traktor
- Terrängmotorfordon
När du lånar ett fordon av någon
Det är vanligt att familj, företag, vänner och bekanta lånar ut sina fordon mellan varandra. När du kör en lånad bil eller annat fordon som är registrerad på en annan person eller företag kan du använda brukarkort för fordon. Handlingen används för att styrka att du har rätt att bruka fordonet du inte äger.
Du kan använda brukarkortet för fordon för att styrka att du är den person som är brukaren men inte ägaren, till bland annat:
- Poliskontroll i Sverige och utomlands
- Domstol
- Kommuner
- Parkeringsbolag
- Bostadsrättsföreningens parkering
- Boendeparkering
- Övriga myndigheter
För utlandsresor krävs ofta ett brukarkort
I många länder krävs att den som kör en lånad bil kan bevisa att de har ägarens tillstånd att använda fordonet. Det är myndigheter i destinationslandet som kontrollerar att brukar (föraren) har med sig de rätta dokumenten och kan styrka att han eller hon fått tillåtelse att framföra fordonet utomlands.
Innan du reser med en lånad bil eller annat fordon är det viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller. Olika länder kan ha olika krav.