DOKUM

Direktleverans av avtal. dokument m.m.

E-post leverans

Leverans inom 24h

Betala med Klarna

E-post leverans

Leverans inom 24h

Dokument, avtal m.m

Hem / Nyheter / ↓

Tatueringssamtycke. För minderåriga som ska tatuera sig.

Av: Dokum.se

Om minderåriga vill tatuera sig så kan du beställa ett tatueringssamtycke hos oss!
Minderåriga barn som ska tatuera sig bör ha ett samtycke från sina föräldrar / vårdnadshavare när dessa vill tatuera sig.

I den svenska föräldrabalken (FB) finns lagar och regler om föräldrarnas bestämmanderätt dock har Socialstyrelsen i en skrivelse till Statens medicin etiska råd gjort tolkningen att tatuering och piercing faller inom området för vårdnadshavarens bestämmanderätt enligt (Se Piercing och tatuering – hälsorisker samt gällande lagar och regler, s. 17) i enlighet med 9 kap. 1 § FB.

Detta betyder att en minderårig inte får bestämma sig för ett sådant ingrepp utan vårdnadshavarens samtycke eller tillstånd, ibland även kallat medgivande.

Sveriges registrerade tatuerare (SRT) sätter en åldersgräns på 18 år eller ett Tatueringssamtycke för minderåriga

Tatueringsstudior i Sverige följer (SRT), en branschorganisation, föreskrifter om att man måste vara 18 år gammal med undantag för tatueringar där vårdnadshavarna undertecknar ett tatueringssamtycke.

Skriv ett Tatueringssamtycke online

För de som önskar att beställa ett tillstånd, medgivande, samtycke i folkmun kallat Tatueringssamtycke så kan du klicka dig vidare här.

Hur fungerar föräldrabalken i ärenden som rör tatuering för minderåriga barn?

Föräldrabalkens regler är dock inte utformade på så sätt att den som bryter mot reglerna i föräldrabalken riskerar något straff. Däremot kan sådana händelser som går emot föräldrabalken få betydelse för vårdnaden om barnet om den skulle prövas i en civilrättslig process (domstol).

Att bryta mot föräldrabalkens regler kan väga in i bedömningen i en civilrättslig process (domstol). Det betyder mer eller mindre att annat än att föräldrabalkens krav på vårdnadshavarens samtycke inte betyder att endast en av två vårdnadshavare måste samtycka, utan att båda två ska göra det.

Taggar:

Dokum.se

Avtal, dokument, PDF-mallar och mycket mer.
från 79
kr
  • Avtal
  • Fullmakt
  • Intyg
  • Medgivanden
  • Och mycket mer