E-post leverans

Leverans inom 24h

Betala med Klarna

E-post leverans

Leverans inom 24h

Dokument, avtal m.m

Hem / Nyheter / ↓

Pantavtal (Brukarkort) skydd mot utmätning av bilar

Av: Dokum.se

Fordon beslagtaget efter utlåning – ny lösning föreslås för att skydda ägare

I en nyligen publicerad artikel hos Aftonbladet har problematiken kring utlånade fordon till skuldsatta personer återigen hamnat i rampljuset. Många fordonsägare är omedvetna om risken att deras egendom kan beslagtas av Kronofogden om den befinner sig i händerna på någon med skulder. En ny lösning, kallad Brukarkort för fordon, har nu introducerats som ett alternativ för att skydda fordonsägare.

Ett vanligt missförstånd

Trots att registreringsbevis tydligt visar vem som äger ett fordon, kan det enligt Kronofogden bli föremål för utmätning om det används av en skuldsatt person. Detta har lett till att flera fordonsägare, likt Ebba, 25, som det berättas om i Aftonbladet artikeln. Hon lånade ut bilen till en vän som sedan ringde till Ebba och förklarade att Kronofogden kontrollerat vännen i bilen och nu kommer att utmäta bilen för skulder som finns registrerade på vännen hos Kronofogden.

Kronofogdens rekommendation: Pantavtal

För att undvika liknande scenarion har Kronofogden lyft fram vikten av att upprätta pantavtal (brukarkort) mellan fordonsägaren och låntagaren. Ett pantavtal (brukarkort) fungerar som juridiskt skydd och fastställer att fordonet endast är utlånat, inte ägt av den skuldsatte.
Men pantavtal har visat sig vara både tidskrävande och svårtillgängliga för vanliga privatpersoner. Detta har skapat ett behov av enklare och mer användarvänliga lösningar.

Brukarkort: En modern lösning

För att möta detta behov har Brukarkortet lanserats – en enkel metod som hjälper fordonsägare att säkra sina rättigheter. Brukarkortet är en dokumentation som tydligt visar att fordonet är utlånat och att äganderätten förblir hos den som äger fordonet.

Så fungerar brukarkortet:

  1. Registrering: Fordonsägaren registrerar både fordonet och information om låntagaren.
  2. Utfärdande: Ett Brukarkort skapas som bevis på att fordonet endast är utlånat.
  3. Användning: Vid en eventuell kontroll av Kronofogden eller polis kan kortet visas upp som bevis på äganderätten.

Brukarkortet erbjuder en snabbare och smidigare process än ett pantavtal och är utformat för att vara begripligt även för personer utan juridisk bakgrund.

Säkerhet för fordonsägare

Enligt representanter från Brukarkort.se är deras mål att skydda fordonsägare från oförutsedda utmätningar. De hoppas att Brukarkortet ska bli en självklar del av varje fordonsägares rutin vid utlåning.
“Vi vill göra det enkelt för folk att skydda sina fordon. Ingen ska behöva förlora sin bil bara för att de försökt hjälpa en vän eller familjemedlem i en svår situation,”

Debatten fortsätter

Kritik mot brukarkortet har framförts, bland annat från Transportstyrelsen, som påpekat att det ännu inte är en officiellt erkänd handling. Trots detta har användningen av Brukarkort ökat, särskilt bland fordonsägare som tidigare drabbats av utmätningar. Och numera rekommenderar även Kronofogden denna handling.

Vill du veta mer?
För mer information om hur du kan skydda ditt fordon, besök Brukarkort.se. Där kan du registrera dig och läsa mer om hur Brukarkortet fungerar och hur det kan hjälpa dig att undvika onödiga problem.

Eller klicka här för att direkt beställa ett brukarkort.

Taggar: