![](https://dokum.se/wp-content/uploads/2024/01/Brukarkort-alla-branscher.jpg)
I en tid då digital desinformation sprids snabbare än någonsin är det viktigt att vara vaksam och kritiskt granska information som cirkulerar online. Ett ämne som nyligen har blivit föremål för missförstånd och falska påståenden är Brukarkort, en lösning som används för att formalisera utlåning av fordon mellan privatpersoner. Vissa aktörer sprider medvetet falska uppgifter om Brukarkort för att göra det enklare för myndigheter att beslagta och utmäta fordon som lånas ut till personer med skulder. Detta är något som kräver uppmärksamhet från både bilägare och de som lånar fordon.
Vad är Brukarkort?
Brukarkort är ett verktyg som underlättar ett formellt avtal mellan fordonsägare och låntagare. Det syftar till att klargöra vem som använder fordonet vid en specifik tidpunkt, och används för att minska risken för missförstånd, exempelvis vid en utmätning av Kronofogden.
Trots detta sprider vissa aktörer felaktiga uppgifter för att misstänkliggöra Brukarkort. Dessa påståenden är ofta grundlösa och syftar till att underlätta för Kronofogden att utmäta fordon som inte tillhör den skuldsatta personen, men som denne använder.
Kronofogden rekommenderar avtal vid utlåning av fordon
Det är viktigt att känna till att Kronofogden nyligen har betonat vikten av skriftliga avtal vid utlåning av fordon till skuldsatta personer. I en intervju med Expressen förklarar myndigheten att ett tydligt avtal mellan fordonsägare och låntagare kan minska risken för att ett fordon felaktigt utmäts. Denna rekommendation förstärker vikten av att använda verktyg som Brukarkort för att skydda både ägare och låntagare.
Läs mer om Kronofogdens rekommendationer och intervjun i Expressen här:
Expressen rapporterar om bilar som utmäts – Kronofogden intervjuas.
Vidare berättar Kronofogden samma sak även för Aftonbladet och P4 extra.
Även den polis (Lotta Mauritzson) som kritiserade Brukarkort.se är numera föremål för utredning av Särskilda Åklagarkammaren
Man ska kunna lita på polisen. I fallet med Brukarkort.se har det visat sig att det tyvärr inte går.
Den polis (Lotta Mauritzson) som tidigare riktade kritik mot Brukarkort.se, och i media utmålade verksamheten som något som inte behövs, står nu i centrum för en rättsprocess där hon målat ut företag som bedrägeri, likt den kritik Brukarkort.se fick utstå på falska grunder. Vice överåklagaren Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning mot polisen Lotta Mauritzson, nationell samordnare vid Polisens Nationella Bedrägericenter, för tjänstefel. Det hela bottnar i uppgifter om att hon vid flera tillfällen gjort felaktiga och ogrundade uttalanden om seriösa företag.
Transportstyrelsens felaktiga påståenden
Brukarkort.se har också publicerat en detaljerad förklaring med bevis som bemöter Transportstyrelsens falska påståenden om Brukarkort. Dessa påståenden är vilseledande och har skapat förvirring bland fordonsägare. För att läsa mer om dessa felaktigheter och få en tydlig bild av hur Brukarkort fungerar kan du besöka denna länk:
Förklaring med bevis: Transportstyrelsens falska påståenden om Brukarkort.
Vaksamhet mot falska nyheter
I en värld där information sprids snabbt är det avgörande att vara kritisk till källor och påståenden, särskilt online. Falska nyheter kan leda till onödig oro och felaktiga beslut. Genom att använda pålitliga källor och säkerställa att avtalen är i ordning kan du som fordonsägare minimera riskerna för att din bil beslagtas eller utmäts felaktigt.
Slutsats
Brukarkort är ett praktiskt verktyg som bidrar till att skydda fordon och skapa transparens mellan fordonsägare och låntagare. Tro inte på allt som skrivs online, särskilt inte om det saknas tydliga bevis. Använd tillförlitliga resurser som Brukarkort.se för att hålla dig uppdaterad och skydda dina tillgångar.
Kom ihåg: Ett tydligt avtal är det bästa skyddet för både dig och ditt fordon!